Geplaatst op Geef een reactie

Alles wat u moet weten over draadloos opladen voor uw iPhone

Wat is het proces van draadloos opladen? Alles over iPhone draadloos opladen, Apple Watches, AirPods, de Qi-standaard en meer leer je in deze uitleg.

Hoe laad je je iPhone, Apple Watch en andere gadgets op met draadloos opladen? In dit overzicht leggen we uit wat draadloos opladen is, wat je ervoor nodig hebt en wat de voor- en nadelen zijn.

Draadloos opladen iphone
Iphone draadloos opladen

Contents

Draadloos opladen bij Apple

De eerste Apple-apparaten die draadloos opladen mogelijk maakten, waren de iPhone X en iPhone 8. Daarna zijn zowel iPhones als de nieuwe AirPods met een geschikt oplaadetui compatibel met draadloos opladen. Met de meegeleverde oplader was het al mogelijk om je Apple Watch draadloos op te laden.

Deze Apple-apparaten kunnen draadloos opladen:

 • iPhone 8, iPhone 8 Plus en iPhone SE 2020
 • iPhone X en nieuwer
 • iPhone 11-serie
 • iPhone 12-serie (ook geschikt voor MagSafe)
 • AirPods (2019) met draadloze oplaadcase
 • AirPods Pro
 • Apple Watch (met speciale oplader)

Draadloos opladen is relatief laat geïntroduceerd door Apple, maar het is nu een steeds populairdere manier om je telefoon op te laden. Omdat de meeste fabrikanten dezelfde Qi-standaard gebruiken, zie je draadloze opladers vaker in coffeeshops en op luchthavens.

Zoek nu de beste draadloze oplader uit naar jouw eigen voorkeur!

MagSafe is nu beschikbaar voor iPhones 12 en hoger.

MagSafe is beschikbaar vanaf de iPhone 12-serie. Dit is het gepatenteerde, op magneet gebaseerde draadloze oplaadsysteem van Apple. Het is mogelijk om op een hogere spanning op te laden, namelijk 15 Watt, aangezien de iPhone nog correct op de oplader staat. Het maximale vermogen van standaard draadloze opladers is 7,5 Watt. In afzonderlijke berichten leest u meer over MagSafe en de MagSafe-oplader.

Wat is het proces van draadloos opladen?

Draadloos opladen is dankzij de elektrische tandenborstel de eerste ervaring van de meeste mensen. Bovendien kunt u in plaats van een netsnoer in de tandenborstel te steken, een inductieadapter gebruiken.

Op dezelfde manier kan uw gsm draadloos worden opgeladen. De energie van de batterij wordt overgebracht naar een ontvanger aan de achterkant van de telefoon. Dit wordt bereikt door elektromagnetische inductie. Het betekent echter niet dat het apparaat magnetisch is “bevestigd” aan het oplaadstation. De ontvanger van de telefoon zet de energie om in elektriciteit, die vervolgens wordt gebruikt om de batterij op te laden.

Is het mogelijk dat draadloos opladen schadelijk is?

Het is de vraag of draadloos opladen gevaarlijk is voor uw batterij. Het slijt volgens sommige Nederlandse experts je batterij niet. Draadloos opladen kan er echter voor zorgen dat uw iPhone (en batterij) iets warmer wordt, wat resulteert in meer verliezen. Bij hogere temperaturen worden de cellen van een oplaadbare batterij minder krachtig.

Draadloos opladen veroorzaakt volgens een artikel op ZDNet meer slijtage doordat het de interne batterij gebruikt wanneer er bijvoorbeeld alerts worden afgegeven of interne processen betrokken zijn. Dit is niet het geval bij opladen via een stekker, waardoor je langzamer het volledige aantal laadcycli haalt. Zonder advies van experts kwam ZDNet tot die conclusie.

Deze beweringen worden in twijfel getrokken. “De batterij van een telefoon zou niet meer leeg raken als je hem gebruikt bij het draadloos opladen”, zegt Menno Treffers van het Wireless Power Consortium, dat zich bezighoudt met draadloze oplaadstandaarden.

Hierdoor staat de mate waarin draadloos opladen echt gevaarlijk is nog ter discussie. Stil opladen is wat ons betreft de beste optie om de levensduur van je accu te verlengen. Je kunt hiervoor kiezen of je hiervoor een kabel of een draadloze oplader gebruikt. De levensduur van de batterij wordt beïnvloed door verschillende factoren. Als gevolg hiervan heeft Apple het opladen op de iPhone gestroomlijnd. Hierdoor wordt de accu ’s nachts niet volledig opgeladen. Alleen de laatste 20% van de batterij van je iPhone is opgeladen net voordat je hem nodig hebt. Het maakt niet uit of je draadloos of bekabeld oplaadt.

Het enige waar u rekening mee moet houden, is dat de iPhone correct is aangesloten op de draadloze adapter. De iPhone is mogelijk uitgeschakeld en wordt opgeladen als deze niet goed is geplaatst. Om dit probleem aan te pakken, heeft Apple MagSafe gemaakt, dat magneten gebruikt om iPhone 12 en nieuwer op zijn plaats te houden.

Kan ik mijn iPhone met een hoesje draadloos opladen?

Als de oplader en ontvanger naast elkaar staan, werkt draadloos opladen over het algemeen. Als je een hoesje voor je iPhone of AirPods gebruikt, werkt het opladen nog steeds. Dit is compatibel met de meeste standaard koffers van normale dikte, zoals leer of siliconen. Extreem duurzame hoezen, zoals covers die uw computer beschermen tegen de elementen of een vak aan de achterkant hebben voor 3-4 kaarten, zijn vaak niet compatibel met draadloos opladen.

Wat heb je nodig om draadloos op te laden?

Voor draadloos opladen zijn een geschikte computer en een draadloze adapter nodig. Zoals vermeld in de lijst bovenaan dit artikel, moet het systeem draadloos kunnen opladen. Oudere apparaten kunnen geschikt worden gemaakt door ze in een speciale koffer te plaatsen, maar deze methode komt minder vaak voor en de benodigde hoezen zijn erg kostbaar.

Een geschikte draadloze oplader is ook nodig. Er zijn losse laders in de vorm van een schijf of een matje verkrijgbaar, maar deze worden steeds vaker gebruikt in kleine meubelstukken zoals bijzettafels, tafellampen en andere items. De iPhone en AirPods zijn compatibel met verschillende draadloze opladers, maar de Apple Watch niet.

Om je Apple Watch draadloos op te laden, heb je een speciale witte ‘oplaadpuck’ nodig, die Apple apart verkoopt of in verschillende Apple Watch-opladers verwerkt. All-in-one laders voor iPhone, AirPods en Apple Watch zijn ook beschikbaar.

Wat is Qi draadloos opladen en hoe werkt het?

Qi (uitgesproken als “chi”) is het meest gebruikte protocol voor draadloos opladen. Het wordt door bijna alle fabrikanten gebruikt. Qi is ontwikkeld door het Wireless Power Consortium, waar Apple lid van is.

De PMA van de AirFuel Alliance is een alternatieve norm. Sommige laders werken voor beide, maar Apple heeft voor Qi gekozen voor zijn iPhone- en AirPods-laders. De Apple Watch maakt gebruik van verschillende technologieën.

Apple’s defecte plank voor draadloos opladen, AirPower

In 2017 onthulde Apple de AirPower. Het moest het draadloze oplaadstation van Apple zijn. De AirPower is in eerste instantie ontworpen als draadloze oplader voor de iPhone, Apple Watch en AirPods. Het verschil tussen AirPower- en Qi-laders is dat het bij AirPower niet uitmaakt waar je je iDevice op de oplaadmat legt. U moet op een bepaalde locatie opladen met “standaard” Qi-laders. Helaas bleek de AirPower te optimistisch voor Apple en werd het project opgeschort vanwege zorgen over oververhitting. Apple kondigde in 2019 aan dat de AirPower wordt stopgezet. Er zijn alternatieven voor AirPower ontstaan, zoals de Zens Liberty-oplader, die op hetzelfde uitgangspunt werkt als AirPower en waarmee u uw iPhone overal kunt plaatsen waar u maar wilt. Andere merken, zoals Belkin, Mophie en anderen, hebben ook een speciale oplaadplek voor elk apparaat.

Apple introduceerde in het najaar van 2020 een gloednieuwe oplossing, de MagSafe-oplader. Deze heeft een andere benadering qua ontwerp: er past slechts één iPhone op en wordt op zijn plaats gehouden met magneten. Hierdoor is een uitgangsvermogen van 15 Watt mogelijk.

Is draadloos opladen een nieuw concept?

Nee, in 2009 had de Palm Pre een draadloze oplader (de Pebble). Vervolgens bracht Nokia in 2012 een reeks Lumia-telefoons uit. Het concept is echter nooit algemeen aanvaard. In 2013 werden de Google Nexus 4 en opvolgers, evenals de Samsung Galaxy S4 en opvolgers, uitgebracht. Inmiddels zijn er meer dan 100 apparaten die draadloos opgeladen kunnen worden. De ondersteuning van Apple hiervoor begon met de iPhone 8, die hem een flinke boost gaf.

Draadloos opladen is ook mogelijk met slimme horloges zoals de Apple Watch, maar ook met andere merken zoals de LG Watch.

Klopt het dat draadloos opladen ervoor zorgt dat mijn iPhone warm wordt?

Het is gebruikelijk dat draadloos opladen het systeem opwarmt. Zeker als je kiest voor snelladen op een draadloze oplader (die Apple alleen ondersteunt in combinatie met MagSafe) kan je toestel erg heet worden. Ze worden heet, vooral achterin. Met een kabel wordt je iPhone echter gemakkelijk warm. Als de iPhone tijdens het opladen te warm wordt, wordt deze tijdelijk gepauzeerd om schade te voorkomen. Het laadproces begint pas weer als de temperatuur weer een veilig niveau heeft bereikt. U kunt de oorzaak helpen door uw iPhone op een koele plaats te bewaren.

Wat zijn enkele van de nadelen van draadloos opladen?

Een nadeel is dat door de metalen behuizing opladen niet mogelijk is. Hierdoor hebben de nieuwe iPhones een glazen achterkant, waardoor ze kwetsbaarder zijn bij een crash. Met een hoes lost u dit probleem op. De smartphones van andere fabrikanten hebben vaak een plastic achterkant, die vaak ideaal is voor draadloos opladen.

Bewaar je je pinpas of OV-chipkaart in een iPhone-hoesje? Omdat de pas het signaal blokkeert, kan draadloos opladen niet goed werken. Metalen delen in hoezen verhinderen vaak draadloos opladen.

Een ander nadeel is dat, zoals eerder vermeld, je batterij sneller kan slijten. Maar deze discussie is nog steeds gaande.

Is elke draadloze oplader geschikt voor mijn iPhone?

Je hebt een oplader nodig die voldoet aan de Qi-standaard als je je iPhone draadloos wilt opladen. Dit geldt bijvoorbeeld voor Mophie, Belkin, IKEA en zelfs Samsung-laders. Zodra je het Qi-logo ziet, weet je dat je op de juiste plek bent.

Wat zijn de voordelen van draadloos opladen?

Draadloos opladen is eenvoudig omdat het niet langer nodig is om constant met de Lightning-kabel in de poort te “porren”. Er zijn echter een aantal andere gevallen waarin het nuttig is, zoals in een restaurant of op een luchthaven. U dient óf uw eigen stroomadapter en kabel mee te nemen, óf de (vaak beschadigde) kabels van het laadstation te gebruiken. Dan is draadloos opladen nog handiger. Plaats uw iPhone op de “oplaadzone” van de tafel terwijl u aan uw koffie drinkt. Zo kun je je computer zien, hoef je niet onder de stoelen te graven voor een stekker en kun je het scherm van je iPhone in de gaten houden.

Er zijn al Qi-chargers op honderdduizend publieke plekken wereldwijd en dat neemt alleen maar toe.

Is het mogelijk dat mijn oude draadloze oplader past bij de iPhone?

Draadloze opladers van Duracell, Powermat en andere fabrikanten zijn eerder in Nederland gepubliceerd. Vaak was het gebruik van een speciale iPhone-hoes nodig. Of ze al dan niet Qi-gecertificeerd zijn, bepaalt of ze ook geschikt zijn voor de iPhone. Het Qi-logo en de tekst “Qi Certified” zijn hiervan indicatoren. Elke oplader die voldoet aan het Qi-protocol zou moeten werken.

Moet ik me zorgen maken over Qi-vervalsing?

Alleen laders met de tekst “Qi Certified” zijn veilig te gebruiken met uw iPhone. Goedkope laders die beweren “Works with Qi”, “Qi Compatible” of “Qi Compliant” moeten worden vermeden. Dit is vaak een goedkope vervalsing die uw computer kan beschadigen. Deze opladers kunnen oververhit raken, met brandschade tot gevolg aan je telefoon, hoesje of zelfs je huis. Een bekende Qi-oplader werd op de proef gesteld op het gebied van bescherming, oververhitting en bijvoorbeeld het detecteren van ongeschikte objecten. De aanwezigheid van het Qi-classificatielabel op een draadloze oplader betekent niet dat deze ook MFi-compatibel is.

Moet ik bij de nieuwe iPhones draadloos opladen gebruiken?

Nee, je kunt nog steeds de Lightning-kabel gebruiken om je iPhone op te laden. Draadloos opladen heeft het voordeel dat de Lightning-poort open blijft voor gebruik met je oordopjes. U kunt dan opladen terwijl u tegelijkertijd naar muziek luistert. Lees hier welke andere draadloze opladers voor iPhone beschikbaar zijn.

Wordt er een draadloze oplader meegeleverd met de iPhone?

Helaas. Ondanks dat de nieuwe iPhones draadloos opladen ondersteunen, krijg je geen geschikte adapter als onderdeel van het pakket. U zult zelf een oplader moeten kopen, die ongeveer 40-50 euro kost. Elke elektronicawinkel is echter voldoende. Zie onze “Help iCulture” -pagina voor meer details. Let dan goed op de zin “Qi Certified”!

Als je zeker wilt zijn, kies dan voor een draadloze oplader van een gerenommeerd merk als Mophie, Belkin of Zens.

Iphone draadloos opladen

Lees hoe u Qi-gecertificeerde oplaadaccessoires gebruikt om uw iPhone draadloos op te laden.

Wat je nodig hebt

Draadloos opladen is ingebouwd in uw iPhone 8 of nieuwer, waardoor opladen een gemakkelijke en intuïtieve ervaring wordt.

 • iPhone 12
 • iPhone 12 mini
 • iPhone 12 Pro
 • iPhone 12 Pro Max
 • iPhone SE (2e generatie)
 • iPhone 11
 • iPhone 11 Pro
 • iPhone 11 Pro Max
 • iPhone XS
 • iPhone XS Max
 • iPhone XR
 • iPhone X
 • iPhone 8
 • iPhone 8 Plus

Meer informatie over de MagSafe-oplader en de MagSafe Duo-oplader vindt u hier.

Qi-gecertificeerde laders zijn verkrijgbaar als accessoires, maar ook in voertuigen, cafés, restaurants, luchthavens en meubels. Het Wireless Power Consortium heeft Qi ontwikkeld, een gratis, universele standaard voor het opladen van apparaten (WPC).

Er zijn veel Qi-gecertificeerde opladers op de markt, waarmee u een iPhone met de meest recente versie van iOS kunt opladen met een maximale snelheid van 7,5 watt. De Apple Online Store en Apple Stores verkopen beide deze laders.

Bekijk een lijst met Qi-gecertificeerde opladers en een lijst met autofabrikanten die Qi-gecertificeerde opladers hebben ingebouwd.

Andere Qi-gecertificeerde laders kunnen anders presteren en verschillende functies hebben. Neem bij vragen contact op met de producent.

Opladen zonder kabels

1. Sluit de oplader aan op een stopcontact. Gebruik de AC-adapter die bij het accessoire is geleverd of een adapter die de fabrikant aanbeveelt.

2. Plaats de oplader op een plat oppervlak of ergens anders dat de fabrikant aanbeveelt.

3. Plaats de iPhone met het scherm naar boven op de oplader. Plaats het apparaat in het midden van de oplader of in de door de fabrikant aanbevolen positie voor betere prestaties.

4. Nadat u de iPhone een paar seconden op de draadloze oplader heeft geplaatst, begint hij met opladen.

Meer informatie

 • Magnetische inductie wordt gebruikt om een iPhone draadloos op te laden. Er mag niets tussen de iPhone en de oplader komen. De magnetische strips en RFID-chips in bepaalde creditcards, identificatielabels, paspoorten en elektronische sleutels kunnen worden beschadigd of beschadigd door magnetische bevestigingen, magnetische hoesjes of andere items tussen de iPhone en de oplader. Haal al deze items uit het hoesje voordat u de smartphone oplaadt, of zorg ervoor dat ze zich niet tussen de achterkant van de iPhone en de batterij bevinden.
 • Als uw iPhone niet oplaadt of langzaam oplaadt omdat deze zich in een dikke hoes, metalen omhulsel of batterijhouder bevindt, verwijdert u deze.
 • Het is mogelijk om van iPhone te wisselen als deze trilt, bijvoorbeeld wanneer er een bericht wordt verzonden. Hierdoor kan de oplaadmat stoppen met het leveren van stroom aan de iPhone. Als dit vaak gebeurt, schakel dan de trilling uit, schakel Niet storen in of gebruik een hoes om te voorkomen dat het apparaat verschuift. Wanneer de iPhone wordt opgeladen, hoor je zachte geluiden, afhankelijk van de oplaadmat die je hebt.
 • Tijdens het opladen kan uw iPhone iets warmer worden. Om de levensduur van de batterij te verlengen, beperkt de app het opladen tot 80 procent als de batterij te warm wordt. Als de temperatuur daalt, kan je iPhone opladen. Overweeg om uw iPhone en oplader naar een koelere plek te verplaatsen.
 • Als uw iPhone is aangesloten via USB, kan deze niet draadloos worden opgeladen. Wanneer de iPhone is aangesloten op een computer via USB of op een USB-lichtnetadapter, wordt de iPhone opgeladen via de USB-link.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *