Geplaatst op Geef een reactie

Hoe moet je je telefoon draadloos opladen?

Het draadloos opladen van je telefoon raakt steeds meer ingeburgerd door de hype die eromheen is gecreëerd. Draadloos opladen is tegenwoordig een standaard voor de vele grote merken. Wil je meer weten over hoe telefoon draadloos opladen werk? Lees dan deze volgende 7 punten die je moet weten alvorens een draadloze oplader te bestellen!

Contents

1.    Met welke telefoons kan je draadloos opladen?

Tegenwoordig kan je met bijna alle huidige telefoons draadloos opladen. Androidmerken zoals Samsung, Huawei en LG Electronics kunnen vrijwel allemaal draadloos opladen, hiernaast kunnen de meest recente iPhones ook draadloos opladen. In de afgelopen jaren is het aantal telefoons, die draadloos kunnen opladen, flink gestegen. Er zijn maar liefst 192 verschillende uitvoeringen van smartphones met die functie.

Mocht je nog een ouder type telefoon hebben of een telefoon waar deze functie nog niet op zit, dan heb je de mogelijkheid om een wireless receiver te kopen om je telefoon toch draadloos op te kunnen laden. Deze kan je meestal op de achterkant van je telefoon klikken en hierdoor wordt je telefoon iets dikker en kan je het gemak van het draadloos opladen gebruiken.

In de komende jaren zal de technologie bij alle telefoons – ook de goedkopere – toegepast worden.

2.    Waarmee moet je je telefoon draadloos opladen?

Nu vraag je je misschien af hoe je je telefoon draadloos moet opladen? Of misschien heb je het in verschillende reclames wel gezien? Eigenlijk is het heel simpel.

Je hebt een plaatje, zoals bijvoorbeeld de Samsung Fast Charger of de Zens Dual draadloze oplader nodig. Je legt je telefoon op deze plaat en je telefoon gaat automatisch over op draadloos opladen. Je vindt ze van vele verschillende merken, de ene sneller dan de ander en de ene mooier dan de ander. De winkelprijzen verschillen tussen de 20 en de 80 euro. Er zijn zelfs opladers van meer dan 80 euro, maar dan kun je er meerdere apparaten tegelijk mee opladen.

Je ziet ook steeds meer autofabrikanten een draadloze oplader toevoegen hun assortiment. Dit is natuurlijk een feature op de nieuwere auto’s, maar vaak zit deze ingebouwd in de middenconsole voor de versnellingspook (horizontaal platform) waardoor je je telefoon niet meer kan gebruiken als navigatie tijdens het opladen. Verder heb je ook telefoonhouders waar een draadloze oplader in zit ingebouwd. Zo kan je je telefoon in het zicht houden als je bijvoorbeeld de navigatie aan hebt staan.

3.    Hoe werkt het draadloos opladen?

Hoe werkt dat draadloos opladen nu? Zoals ik hierboven al aangaf moet je je telefoon op een plaat leggen en dan gaat deze automatisch opladen. Dit komt omdat dat plaatje werkt via inductie, dit betekent dat er door een magnetisch veld elektrische spanning opgewekt wordt en deze wordt dan overgedragen naar je telefoon. Tegenwoordig hebben de draadloze opladers een mooi design waardoor het niet stoort als deze midden in je woonkamer op tafel ligt. Zo kan je altijd makkelijk je telefoon neerleggen zonder te zoeken naar je oplaadkabel en wordt deze automatisch opgeladen. Dit gaat gepaard onder de Qi-oplaadstandaard. Elk telefoonmerk welke draadloos opladen heeft geïmplementeerd, gebruikt de Qi-standaard.

4.    Hoe snel laadt een telefoon draadloos op?

Iedereen zegt altijd dat draadloze opladers langzaam zijn met opladen. Echter ervaar ik dit niet. Tegenwoordig gaat het draadloos opladen steeds sneller. Ik gebruik mijn originele kabel en stekker van een Samsung Galaxy S7 die ik koppel aan een oplaad plaat uit 2016. Dit geeft nu bij mijn Samsung Galaxy S9 dat ik in maximaal anderhalf uur een volle telefoon heb. Natuurlijk gaat het via de kabel veel snel, maar wanneer laad jij je telefoon op? Normaal gesproken laad ik mijn telefoon alleen ’s nachts op en dan hoeft ook niet snel te gaan. Ik heb verder nog geen test gedaan met nieuwere oplaad platen om te kijken of ik mijn draadloze oplaadtijd kan versnellen.

5.    Wat zijn de voordelen aan het draadloos opladen?

Het belangrijkste voordeel welke ik ervaar is dat je geen gedoe meer hebt met kabels. De kabel kan ook niet meer stukgaan. De oplaadconnector, die normaal gesproken als een van de smartphone-onderdelen het snelst kapot gaat, slijt een stuk minder snel.

Verder laad ik mijn telefoon altijd ‘s nachts op. Wanneer ik wakker word, pak ik zo mijn telefoon van de lader zonder mijn kabeltje weer stuk te trekken.

6.    Wat zijn de nadelen?

Er zijn echter ook twee kleine nadelen welke ik ervaar:

  • Als je op reis gaat is het onhandig om je oplaadstation mee te nemen. Je kabeltje neemt gewoon minder ruimte in dan een laadstation die je dan altijd mee moet slepen.
  • In sommige gevallen gaat opladen ook minder snel via draadloos opladen dan met een kabel. Echter gebruik ik een originele Samsung oplaadkabel bij een Xiaomi draadloos oplader en is mijn Samsung Galaxy S9 toch tussen een uur en anderhalf uur weer opgeladen.

7.    Met welke telefoons kan je draadloos opladen?

Nu wil je natuurlijk weten met welke telefoons je draadloos kan opladen? Hier heb ik een aparte pagina voor aangemaakt op deze website. Volg deze link om te kijken of jouw telefoon geschikt is voor het draadloos opladen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *